Maklumat Syarikat: Laman web ini (www.invesacapital.com/) dikendalikan oleh Imermarket (PTY) Ltd ex Xenium Financial Managers (PTY) Limited, sebuah firma pelaburan Afrika Selatan, yang diberi kuasa dan dikawal selia oleh Pihak Berkuasa Kelakuan Sektor Kewangan Afrika Selatan (FSCA) dengan nombor lesen 640 untuk menyediakan perkhidmatan perantara. Imermarket (PTY) LTD terletak di Tingkat 2, Kampung Rivonia, Cnr Mutual Road & Rivonia Boulevard, Rivonia, 2191 Johannesburg, Afrika Selatan.

Imermarket (PTY) LTD memiliki dan mengendalikan jenama "InvesaCapital".

Imermarket (PTY) LTD dan OBR Investments Limited tergolong dalam Kumpulan Syarikat yang sama. OBR Investments Limited, 161 Makarios III Avenue,3027, Tingkat 6,Mahkamah Akapnitis, Limassol, Cyprus, dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Cyprus dengan nombor lesen CIF 217/13.

Transaksi Skrill dan NETELLER dikendalikan oleh IMERMARKET (PTY) LTD.

Amaran risiko: Kontrak untuk perbezaan ('CFD') adalah produk kewangan yang kompleks, bersifat spekulatif, dagangan yang melibatkan risiko kerugian modal yang signifikan. Dagangan CFD, yang merupakan produk marginal, boleh mengakibatkan kerugian kesemua baki anda. Ingatlah bahawa leveraj dalam CFD boleh menjadi kelebihan anda dan juga sebaliknya. Pedagang CFD tidak memiliki, atau mempunyai hak kepada aset sandaran. Dagangan CFD tidak sesuai untuk semua pelabur. Prestasi masa lalu bukan  penunjuk yang boleh dipercayai terhadap hasil masa depan. Ramalan masa depan bukan penunjuk prestasi masa depan yang boleh dipercayai. Sebelum membuat keputusan untuk berdagang, anda harus mempertimbangkan dengan berhati-hati objektif pelaburan, tahap pengalaman dan toleransi risiko anda. Anda tidak harus mendeposit lebih daripada yang anda bersedia untuk kerugian. Sila pastikan anda memahami sepenuhnya risiko berkaitan dengan produk yang dijangkakan dan dapatkan nasihat bebas, jika perlu. Sila baca dokumen Pernyataan Risiko kami.

Sekatan Serantau: Imermarket (PTY) LTD tidak menawarkan perkhidmatan di Kawasan Ekonomi Eropah dan begitu juga di bidang kuasa lain seperti Amerika Syarikat, British Columbia, Kanada dan beberapa wilayah lain.

Imermarket (PTY) LTD tidak mengeluarkan nasihat, pengesyoran atau pendapat berhubung dengan memperoleh, memegang atau melupuskan sebarang produk kewangan.

Imermarket (PTY) LTD bukan penasihat kewangan.

Komoditi

Apakah Komoditi?

Komoditi adalah produk pertanian atau sumber semula jadi yang boleh bertukar ganti dengan barangan lain dari jenis yang sama. Ia sering digunakan sebagai input dalam pengeluaran dan didagangkan dengan bebas di seluruh dunia. Ini berkemungkinan kerana walaupun komoditi mungkin berbeza sedikit dari satu pengeluar ke yang lain, secara umum ia agak seragam tidak kira siapa pengeluarnya. Komoditi membentuk salah satu kelas aset kewangan utama bersama dengan mata wang, bon, saham, dan hartanah.

Komoditi Popular

Komoditi terbahagi kepada komoditi keras dan komoditi lembut. Komoditi keras biasanya diekstrak dari bumi dan terhad dalam kuantiti. Komoditi keras yang paling popular termasuk emas, perak, dan minyak mentah. Komoditi lembut biasanya adalah produk pertanian yang sama ada ditanam, seperti kacang soya dan jagung, atau diternakn seperti babi untuk perut babi.

Bagaimanakah cara saya Berdagang dalam Komoditi?

Terdapat beberapa cara untuk berdagang komoditi dan masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Cara biasa untuk berdagang komoditi selama bertahun-tahun adalah sebagai niaga hadapan. Ini melibatkan spekulasi mengenai harga komoditi pada suatu tarikh yang akan datang, yang mungkin sebulan, atau bahkan bertahun-tahun lagi. Dalam sesetengah kes, adalah mungkin untuk berdagang komoditi dengan membeli komoditi fizikal. Ini adalah yang paling biasa dengan logam berharga seperti emas dan perak. Anda juga secara tidak langsung boleh berdagang dalam komoditi dengan membeli saham syarikat yang menghasilkan komoditi, atau dengan membuat spekulasi dalam ETF dan dana bersama berdasarkan prestasi komoditi sandaran.

Namun salah satu cara untuk berdagang dalam komoditi adalah melalui penggunaan CFD. Ini adalah kontrak di mana anda berdagang dengan broker dan membuat spekulasi mengenai arah harga sesuatu komoditi akan tujui. Jadi, jika anda membeli CFD emas anda membuat spekulasi bahawa harga emas akan meningkat. Sekiranya ini berlaku, anda boleh menjual CFD dan memungut keuntungan anda. Walau bagaimanapun, jika harga jatuh, anda akan kehilangan jumlah yang dilaburkan, apabila anda menutup CFD.

Logam Berharga

Logam berharga adalah beberapa komoditi yang paling popular. Ini termasuk emas, perak, paladium, dan platinum. Ada juga yang memasukkan tembaga dalam kumpulan ini, walaupun tembaga adalah logam industri. Spekulasi dalam logam berharga tidak hanya melibatkan pembekalan dan permintaan untuk logam itu sendiri, tetapi juga pemahaman tentang pergerakan dolar AS, inflasi, dan semua faktor geopolitik yang terikat dengan emas dan perak.

Tenaga

Tenaga adalah satu lagi jenis komoditi yang sangat popular. Tenaga termasuk minyak mentah, petrol, dan gas asli. Pedagang menyukai komoditi tenaga kerana ia cenderung menjadi trend dengan baik. Ia juga bermusim. Sebagai contoh, harga minyak dan gas asli mungkin sering meningkat semasa musim sejuk apabila suhu yang sangat sejuk diramalkan. Petrol mungkin sering meningkat pada musim panas dengan jangkaan peningkatan permintaan daripada pengguna yang bercuti. Kerana banyak komoditi tenaga berasal dari Timur Tengah, ia boleh menjadi agak sensitif terhadap risiko geopolitik di rantau itu.

Contoh Dagangan

Katakan anda mahu berdagang emas dan anda telah memutuskan untuk berbuat demikian menggunakan CFD. Kita akan menganggap emas sedang disebut harga pada $ 1,821.00 bidaan dan $ 1,821.50 tawaran. Harga awaran adalah apa yang akan anda bayar untuk kedudukan panjng. Anda boleh membuka CFD mini pada 10 auns emas, yang mewakili emas bernilai $18,215. Tambahan pula, katakan anda menggunakan leveraj 20:1. Ini bermakna anda perlu meletakkan margin 5%, atau $910.75.

Sekiranya emas berada pada $ 1,851.50 seminggu kemudian anda akan mendapat keuntungan $ 300 pada perdagangan, namun jika emas jatuh ke $ 1,791.50, anda akan mengalami kerugian $ 300 pada perdagangan. Broker akan mengambil caj faedah untuk minggu yang anda memegang kontrak, tetapi anda akan melihat secara kasar sama ada keuntungan atau kerugian sebanyak 30% ke atas pelaburan anda dalam senario ini.

Manfaat Dagangan Komoditi

Terdapat beberapa manfaat untuk dagangan komoditi, dan yang paling sering disebut adalah kepelbagaian. Komoditi tidak berkorelasi dengan kebanyakan aset lain, jadi ia boleh memberikan beberapa bentuk lindung nilai terhadap pergerakan di pasaran lain.

Spekulator juga suka komoditi kerana kecenderungannya untuk trend yang kuat, dan untuk turun naiknya. Kedua-duanya boleh membantu memberi peluang untuk perdagangan yang baik apabila pedagang membuat ramalan yang betul tetapi kadang-kadang faktor-faktor ini mungkin mempunyai kesan negatif kepada pedagang. Akhirnya, sesetengah komoditi boleh memberikan lindung nilai penting terhadap inflasi, yang boleh dialu-alukan apabila nilai mata wang, bon, dan saham sedang terhakis oleh inflasi.

Kelemahan Dagangan Komoditi

Sama seperti leveraj meningkatkan potensi keuntungan dalam mana-mana perdagangan CFD komoditi, ia juga meningkatkan potensi kerugian. Ini menjadikan leveraj pedang bermata dua dan kedua-dua manfaat dan kelemahan apabila leveraj tidak digunakan dengan betul.

Satu lagi kelemahan, yang sering tidak dipertimbangkan oleh pedagang CFD komoditi yang bercita-cita tinggi adalah jumlah penyelidikan dan pengetahuan yang diperlukan untuk berjaya meramalkan pergerakan komoditi. Pasaran sangat kompleks dan adalah biasa bagi pedagang untuk terjebak dengan risiko geo-politik yang tidak mereka pertimbangkan.

Amaran Risiko

Dagangan dalam Forex/CFD membawa tahap risiko yang tinggi kepada modal anda disebabkan turun naik pasaran sandaran. Produk ini mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Oleh itu, anda harus memastikan bahawa anda memahami risiko dan mendapatkan nasihat daripada penasihat kewangan berlesen yang bebas dan sesuai.

% siap dibina

Kaedah pembayaran
Untuk membuat deposit lain, anda perlu mengesahkan akaun anda terlebih dahulu.
Fail anda telah ditolak. Sila hubungi sokongan pelanggan.
Saya faham

${UserName} yang dihormati,

Tindakan ini tidak tersedia untuk akaun demo.
Tukar ke akaun langsung anda, tambah dana dan mula berdagang.

Danakan akaun anda

Seksyen ini terbuka untuk pelanggan sahaja, sila log masuk atau daftar